Woontoren De Helix Groningen

Projectinformatie

Project Woontoren De Helix
Locatie Groningen
Opdrachtgever Geveke Bouw
Architect De Unie Architecten

Aannemer: Geveke Bouw Architect: De Unie architecten Timelaps: Sije Kingma Nijestee: Arjan Luchies, Jan Kuipers

De negenhoekige nieuwe landmark van Groningen gaat ruim 70 meter de lucht in!

De officiële start van de bouw van de woontoren aan de Bedumerweg vond dinsdag, 24 april jl.  plaats. Daarbij onthulde wethouder Roeland van der Schaaf ook de via een prijsvraag gekozen naam van de toren. Uit de 435 inzendingen werd gekozen voor 'De Helix'.

222 woningen

Het gebouw komt naast de oprit van de Bedumerweg naar de noordelijke ringweg en krijgt 116 studio’s, 96 tweekamerappartementen en 10 maisonnettes. De 22 verdiepingen tellende woontoren (Nijestee) is ontworpen door De Unie Architecten en wordt gebouwd door Geveke Bouw & Ontwikkeling. In 2019 moet de toren klaar zijn. Henk Raatjes, directeur vastgoed bij Nijestee: 'Ik ben heel blij dat we dit project nu los hebben getrokken. 222 woningen zetten tenminste zoden aan de dijk en leveren een wezenlijke bijdrage aan de stad.'

De uitdaging voor Comfort Partners in het installatiewerk

Het gebouw heeft de vorm van een negenhoek en maakt aan de binnenkant een spiraalvormige draai. Dit zorgt voor een uitdaging. De meterkasten bevinden zich niet op iedere verdieping boven elkaar. Waar installaties normaal gesproken regelmatig worden geplaatst en aan elkaar worden geschakeld, is nu iedere verdieping uniek. Daarom is het juist bij dit project belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van BIM. Voordat we starten met het installatiewerk, modelleren we de volledige installatie in 3D. Hierdoor kunnen al in een vroegtijdig stadium fouten voorkomen worden en gaan we voorbereid aan de slag! 

Comfort Partners TBI Maak de Toekomst

De toren had in de eerste plannen de naam Cortinghborg

Woningcorporatie De Huismeesters wilde de toren voor jongerenhuisvesting tien jaar geleden al neerzetten, maar kreeg de financiering niet rond. Daarna namen Geveke Bouw & Ontwikkeling en vastgoedbeheerbedrijf Rizoem het project over. De gemeente was bereid een lening van ruim zeven miljoen te verstrekken om de toren tijdens de financiële crisis toch van de grond te krijgen.

Toen die crisis voorbij was, bleek woningcorporatie Nijestee belangstelling te hebben. Die kan de benodigde 21 miljoen zelf ophoesten. Inmiddels heeft Nijestee de grond aangekocht en komend voorjaar start Geveke met de bouw van de toren. De toren van zeventig meter hoog is ontworpen door De Unie Architecten uit Groningen in de vorm van een negenhoek.

Identiteit van Groningen als studentenstad

De toren fungeert als stadsmarkering op de grens van stad en omgeving, en laat de identiteit van Groningen als studentenstad in de skyline zien. Het gebruik van de toren door de studenten zelf speelt een  belangrijke rol in de uitstraling van het gebouw. De eigen invulling van de collectieve helix door de bewoners geeft de toren levendigheid. Ook het al dan niet openschuiven van de lamellen door de bewoners zorgt voor een afwisselend gevelbeeld. 

Comfort Partners TBI Maak de Toekomst