Aandacht voor wonen

Studentenwoningen Black Box Groningen

Projectinformatie

Project Black Box
Locatie Groningen
Opdrachtgever Geveke Bouw
Architect Team 4 Architecten
Adviseur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Nelissen Ingenieursbureau, DGMR

Bron: Team 4 Architecten

Comfort Partners heeft opdracht gekregen om mee te werken aan de renovatie en nieuwbouw van het project Black Box Groningen. Wij realiseren dit werk samen met Geveke en Croonwolterendros.

Nu de gemeentelijke vergunning is goedgekeurd, kan de renovatie van de Zwarte Doos, het voormalige kantoor van de Sociale Dienst in Groningen, beginnen tot een complex met studentenhuisvesting. Comfort Partners verzorgt het installatiewerk in de appartementen, zoals

  • Riolering vanaf 1e verdieping en in de appartementen
  • Waterleiding (warm en koud) in de appartementen en eindigend in de gangzone vanaf de collectieve leiding
  • Sanitair in de appartementen (inclusief douchebak en douchedeur)
  • Electra in de appartementen vanaf de voeding 
  • Armaturen in de woonkamer/keuken en badkamer
  • Intercomsysteem
  • Rookmelders


Het gebouw heeft een oppervlakte van 15.500 vierkante meter en is twaalf verdiepingen hoog. Van de oude naam is deels afscheid genomen: het architectenteam doopt het gebouw om tot de 'Black Box'. Opvallend is dat de "Black Box" minder zwart wordt. Het kenmerkende zwarte grindbeton blijft grotendeels behouden.

In de “Black Box” komen 300 woningen. Beneden komt een multifunctionele ruimte van 1500 m2, waarbij te denken valt aan flexplekken, fitnessruimte, koffiebar voor de bewoners/gebruikers, etc..

Op de eerste tot en met de achtste verdieping komen 225 jongerenwoningen. Op de negende tot en met de elfde verdiepingen komen appartementen van 70 en 90 vierkante meter. De bovenste verdieping zal bestaan uit meerdere penthouses, van tussen de 90 en 100 vierkante meter groot.

De aanhechting van dit grote complex aan de historische binnenstad van Groningen vergt grote aandacht, zo worden aan de noordzijde de onderste vier lagen van de toren uitgebouwd en aan de zuidzijde van het complex een tweelaags woongebouw aan het parkeerdek toegevoegd om het pand met de bestaande bebouwing in de buurt te verbinden. De 'Black Box' werd in 2019 overgenomen door de Belgische Xior Student Housing NV. Begin 2021 moeten de eerste studenten het complex betrekken.

Historie

De Zwarte Doos werd tot 2013 gebruikt door de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Groningen. Sindsdien staat het pand leeg. Het ontwerp is in 1976 gemaakt door het Groningse bureau Van Linge en Kleinjan, dat daarna verder ging onder de naam Team 4 Architecten. In 2019 kocht de Belgische studentenhuisvester Xior het gebouw voor 46 miljoen euro. De ontwikkelaars lieten in het begin weten dat het gebouw alleen voor de zakelijke verhuur zou worden gebruikt, maar die plannen zijn bijgesteld, toen bleek dat er sprake was van woningnood onder studenten.

Adviseurs: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Nelissen Ingenieursbureau, DGMR
Bronnen: dubbel-l, oogtv, rtvnoord
Foto’s: Team 4 Architecten

  • Bron: Team 4 Architecten

  • Bron: Team 4 Architecten

  • Bron: Team 4 Architecten

  • Bron: Team 4 Architecten

Alle projecten

Lees meer