Realisatie duurzaam project

Realisatie Westerschans

Projectinformatie

Project Realisatie Westerschans
Locatie Goes
Opdrachtgever Aannemersbedrijf Van der Poel
Looptijd Oktober 2018 - december 2019

Langs het kanaal in Goes werkt Comfort Partners samen met haar partners aan het duurzame project Westerschans. Hierbij verandert een gedeelte van de Westhavendijk ingrijpend. Op het braakliggende perceel langs de weg richting Wilhelminadorp verrijzen appartementen en winkels.

Tijdens de eerste fase realiseren wij een nieuwe Albert Heijn en duurzame en comfortabele huurappartementen. Later volgen onder meer koopappartementen, kadewoningen en ruimtes voor winkels, horeca en kantoren. Ook een hotel behoort tot de mogelijkheid. TBI-onderneming Croonwolter&dros realiseert alle collectieve installaties. Comfort Partners is verantwoordelijk voor de elektrotechnische en de werktuigbouwkundige installaties in de appartementen en woningen.

Woningen verwarmen met ijs

Duurzaamheid vinden wij erg belangrijk. Uiteraard voor het milieu, maar ook voor de bewoners en gebruikers van (nieuwe) gebouwen. Om deze reden verwarmen we het water in de woningen aan de Westerschans met behulp van een ijsbuffersysteem.

Het IJsbuffersysteem is een systeem waarbij de woning en het tapwater in de woning worden verwarmd, zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. De energie die vrijkomt tijdens de verandering van water in ijs speelt hier, in combinatie met zonnecollectoren op het dak, een grote rol. 

De basis van het systeem is een grote watertank. Deze wordt geplaatst onder het terras aan de achtergevel van de woning. Aan deze watertank wordt warmte onttrokken. Zelfs zo veel dat het water bevriest. Dit proces duurt ongeveer 52 dagen. Door een warmtepomp wordt het water op de gewenste temperatuur gebracht om de woning te verwarmen en van warm water te voorzien. De meeste energie komt vrij tijdens de fase verandering van water naar ijs, maar ook aan een hogere watertemperatuur kan warmte onttrokken worden. Door middel van een zonneluchtcollector wordt het ijs in de tank weer ontdooid of de watertemperatuur verhoogd.

Innovatieve technieken en multidisciplinair inzetbaar

Bij Comfort Partners weten wij om te gaan met de duurzaamste innovatieve technieken. Tevens zijn wij multidisciplinair inzetbaar. Zo werken wij bij dit project samen met TBI-onderneming Croonwolter&dros. Wij zijn actief betrokken bij de ontwikkelingsfase en denken verder dan alleen het realiseren van de woningen.

In oktober 2018 start Comfort Partners aan dit project. Naar verwachting wordt het project in het eerste kwartaal van 2020 opgeleverd.