Maak de toekomst duurzamer

Heerhugowaard gaat van het gas af

Projectinformatie

Project Rivierenwijk-Zuid
Locatie Heerhugowaard

In de Rivierenwijk-Zuid is er de komende jaren een ware metamorfose: 500 huurwoningen van Woonwaard worden aangesloten op het warmtenet van HVC. Dit betekent voor alle huurders geen gas meer. Kort gezegd: warmte komt via het warmtenet en bewoners gaan koken op inductie. Hierdoor is ook de cv-ketel aan vervanging toe.

Het warmtenet ligt al dichtbij onder de grond. Zo wordt de Rivierenwijk-Zuid één van de eerste grote wijken in Nederland waar zoveel huurders overgaan op warmte. De gemeente, afval- en energiebedrijf HVC en woningcorporatie Woonwaard werken voor dit project nauw samen.

Woonwaard wil de overgang van gas naar warmte zo soepel mogelijk laten verlopen. Comfort Partners voorziet alle woningen van de installaties.

De elektriciteit wordt aangepast in de woning. Bewoners krijgen een gratis pannenset en inductiekookplaat om te koken op elektriciteit en er wordt per woning bekeken of extra isolatie nodig is. Ook bestaat de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te laten installeren.

Rivierenwijk-Zuid klaar voor de toekomst. Een fijne wijk om in te leven. En één die voorop loopt in aardgasvrij wonen.

Dit wordt er gedaan:

  • Netbeheerder Liander versterkt het energienetwerk van kabels en leidingen waar ook de meterkast van de woningen op aangesloten is.
  • Energie- en grondstoffenbedrijf HVC legt in een deel van de wijk een warmtenet aan als alternatief voor het gebruik van aardgas. De huurwoningen van wooncorporatie Woonwaard worden eerst aangesloten op het warmtenet.
  • De gemeente zorgt voor de aanleg van nieuwe drainage, zodat het regenwater goed wordt afgevoerd; ook bij hevige regenbuien.
  • Na alle werkzaamheden in de grond, zorgt de gemeente ervoor dat de wijk boven de grond netjes wordt ingericht, zoals parkeervakken, voetpaden, groenparken, speeltuinen en lantaarnpalen. De plannen voor deze inrichting zijn samen met bewoners van de Rivierenwijk-Zuid in 2018 bedacht.