Betekenisvol wonen

Veelgestelde vragen

Ik wil graag een laadpaal op het parkeerterrein van mijn bedrijf? Wat heb ik nodig?

Voor de aanleg van een laadpunt bij uw bedrijf zijn diverse opties mogelijk. De invulling hangt helemaal af van uw wensen en situatie. We helpen u graag met de slimste oplossing voor nu, maar ook in de toekomst. Heeft u bijvoorbeeld nagedacht op de impact van uw energiehuishouding, indien meerdere auto’s tegelijk gaan laden? Neem vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken.

Ik heb een eigen oprit. Wat heb ik nodig om te kunnen laden?

Het laadpunt moet worden aangesloten op uw meterkast. Natuurlijk helpen we u graag met het bekijken van de mogelijkheden en welke installatiewerkzaamheden nodig zijn. Het kan zijn dat er aanpassingen in de meterkast nodig zijn of dat er extra kabels gelegd moeten worden. En hoe zorgt u er eigenlijk voor dat uw laadkosten inzichtelijk zijn? Voordat we een laadunit plaatsen nemen we altijd eerst telefonisch uw wensen en vragen door.

Ik heb geen eigen parkeerplek bij mijn woning. Kan ik toch een laadpunt krijgen?

Wie is eigenaar van de plek waar u uw auto parkeert? Is deze in beheer van een Vereniging van Eigenaren, dan dient u met hen in overleg te treden over de mogelijkheden van de aanleg van een laadpunt. Anders bent u voor een laadpunt aangewezen op de openbare ruimte.

Om een laadpunt in de openbare ruimte aan te vragen, kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.

Zijn er subsidiemogelijkheden voor het plaatsen van een laadpunt?

Particulieren
Welke subsidieregelingen er zijn, hangt af van de gemeente waarin u woont. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

Bedrijven
Als u een onderneming heeft, kunt u gebruik maken van een aantrekkelijke subsidieregeling mits u het oplaadstation ook beschikbaar stelt aan derden (uw klanten, personeel).

Wat is het bereik van elektrische auto’s?

Dat verschilt per model. Auto’s met een range extender en plug-in hybrides hebben een bereik van 500 tot 700 kilometer. Het rijbereik van volledig elektrische auto’s hangt af van de accucapaciteit. Er zijn verschillende modellen op de markt met een uiteenlopend rijbereik van 80 tot 480 kilometer. Of het rijbereik gehaald wordt, hangt af van een aantal factoren, namelijk:

  • De buitentemperatuur
  • Gewicht van het voertuig en de lading
  • Het type rit
  • Rijgedrag

Hoe maak je je eigen energieverbruik thuis inzichtelijk?

Natuurlijk wilt u de energiekosten voor het laden van uw auto inzichtelijk hebben. Onze laadpunten maken het mogelijk om op elk moment het verbruik en de kosten van een oplaadbeurt via uw smartphone of online te bekijken.

Is er een standaard stekker voor het opladen van auto’s?

Er 2 verschillende typen stekkers en contactdozen ontwikkeld om een elektrische auto op te laden.

Type 1


Type 1 is in Japan ontwikkeld. Dit wordt voornamelijk gebruikt in Japan en USA. Het is een 1-fase stekker/contactdoos met een maximaal vermogen van 32A.

Type 2


Type 2 is in Duitsland ontwikkeld. Dit wordt door alle Europese landen en autofabrikanten ondersteund en gebruikt. Het is een 3-fase stekker/contactdoos met een maximaal vermogen van 63A. Het unieke van de bouwvorm is dat het compact is, gemakkelijk in gebruik en dat er in dezelfde bouwvorm zowel 1-fase als 3-fase geladen kan worden. Tevens is er een vergrendelingsvoorziening getroffen, om de stekker te vergrendelen in de contactdoos tijdens het laden.

Wat is het verschil tussen 1 of 3 fase laden?

1-fase – 3,7kW


Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 3,7kW. Elke meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting.

3-fase – 11kW


Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x230V (krachtstroom) en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 11kW. Als u niet over een 3-fase aansluiting beschikt, dan kunt u in de meeste gevallen een uitbreiding bij de netbeheerder aanvragen. Meer informatie hierover en om een uitbreiding van uw meterkast aan te vragen doet u op: www.aansluitingen.nl

Hoe kan ik stroomkosten verrekenen?

Dit kan automatisch met een slim laadpunt (voorzien van een gsm module) en een backoffice, maar dit kan ook met een kWh meter.

Waarmee moet ik rekening houden bij een laadpunt bij mijn huis?

Locatie: Waar moet het laadpunt worden geïnstalleerd? (Hoe dichter bij de meterkast hoe goedkoper)
Voedingskabel: Waar moet de voedingskabel langs ? Is er een kruipruimte ? Moet er gegraven worden?
Meterkast: Is er fysiek genoeg ruimte in de meterkast en is er genoeg ruimte voor het te leveren vermogen?
Verrekenen: Wilt u een vergoeding voor de gebruikers van de geladen kWh?

Heeft een laadpaal onderhoud nodig?

Met goed onderhoud kunt u kosten besparen. Dit geld ook voor een laadpunt. Ook is het verstandig door het hoge vermogen en bijbehorende temperaturen om uw meterkast regelmatig te laten controleren.

Ik heb een andere vraag..

Indien u een vraag heeft die niet wordt beantwoord middels de informatie op onze website, kunt u contact opnemen met onze serviceafdeling. Zij staan elke werkdag voor u klaar! U kunt hen bereiken op: 088 - 27 02 107 of via elektrischrijden@comfort-partners.nl