Blog

Nederland van het aardgas af, wie kan en durft de oplossing te bouwen?

19 okt 2018

Afgelopen juli kwam toch nog  het besluit dat we als bouwsector geen verplichting meer hebben om aan te sluiten op ons robuuste gasnet. Waar een ieder eerst nog dacht, die beslissing zal zo hard nog niet gaan, was het moment dan toch ineens daar. Vanaf dat moment ontstond er toch wel een lichte angst vanuit het gevoel van onwetendheid bij veel gebouwbezitters, ontwikkelaars maar ook bij particulieren. De verschillende verhalen op zowel verjaardagen maar ook op een wat professioneler niveau zijn dan ook niet van de lucht.

Bij Comfort Partners

Vanuit Comfort Partners hebben wij al tientallen jaren ervaring met onder andere warmtepomptechniek maar ook met andere duurzame opweksystemen, waardoor we goed in staat zijn om onze klanten te adviseren in een degelijke en robuuste installatiekeuze die toekomst-proof is.

Wat ons hierin bijzonder maakt? Wij analyseren altijd hoe een gebouw te voorzien is van alle benodigde voorzieningen als warmte, koeling, ventilatie en warm tapwater, en zijn er niet op uit om slechts één van deze technieken te verkopen als die niet in een slim totaalconcept past. Onze analyse begint al bij het ontwerp van een gebouw of wijk en bij de planvorming van de verduurzaming van een gebouw. Want het is voor iedereen logisch te stellen dat energie die niet verloren gaat, energie is die je ook niet hoeft op te wekken met bijvoorbeeld een warmtepomp (Trias Energetica). Toch zien wij in de praktijk maar weinig nieuwbouw en verduurzamingsprojecten die ECHT vanuit deze visie worden aangepakt.

Te vaak nog worden installatietechnische maatregelen als warmtepompen en PV panelen ingezet als sluitpost van een EPC of EPA berekening; denk maar aan alle daken waar maar 2 PV panelen op geplaatst worden, terwijl er ruimte is voor 12 panelen! Vaak wordt op dat moment niet stil gestaan bij de gevolgen die de technische keuzes hebben voor comfort, gezondheid maar ook voor het bereiken van een ECHTE duurzame oplossing. In een bouwtraject worden de installaties vaak gezien als een noodzakelijk kwaad.

CV-ketels en warmtepompen

Waar een CV-ketel bij nader inzien eigenlijk een hele efficiënte en robuuste manier is/was om te verwarmen en warmwater te maken, is een warmtepomp fijngevoeliger materie. Wanneer een warmtepomp namelijk niet op de juiste wijze wordt ingezet (uw vraag afgestemd op de capaciteiten van het toetstel) dan zal dit al heel snel gevolgen hebben voor energieverbruik, maar ook voor de levensduur van zo’n kostbaar toestel. Wij komen geregeld warmtepompen tegen die naar drie jaar al economisch total loss zijn door een verkeerde inzet. Dit terwijl een dergelijk systeem in onze ogen minimaal zo lang als de vertrouwde CV ketel moet kunnen meegaan.

Naast een verkeerde inzet/selectie zijn er ook diverse smaken warmtepompen die geadviseerd worden. Hierbij wordt vaak aangegeven dat het meest efficiëntie systeem (in de meeste gevallen een water-water warmtepomp) ook verreweg het duurste systeem is. Wanneer hier echter vanuit een integrale bril aan wordt gerekend, met goede afwegingen tussen bouwkundige maatregelen en benodigde techniek, dan zien wij dat het meest efficiënte duurzame systeem ook nog eens de goedkoopste in aanschaf kan zijn! Helemaal wanneer men durft te kijken naar de wat langere termijn (Total Cost of Ownership) dan blijkt dat het meest duurzame/energie efficiënte systeem verreweg het meest kostenefficiënt is.

Onze expertise

Onze adviseurs nemen u graag mee in de diverse mogelijkheden om uw gebouw zo duurzaam, gezond, comfortabel en kostenefficiënt mogelijk te voorzien van de juiste toekomstgerichte energetische maatregelen. Dit doen wij vanuit een conceptmatige aanpak waarbij wij alleen maar werken met gerenommeerde en bewezen kennispartners.

Uiteraard wordt hetgeen door ons geadviseerd ook door onze ervaren vakmensen gerealiseerd en bovendien durven wij ook nog eens langjarige verplichtingen ten aanzien van het functioneren en onderhouden van deze installaties met u aan te gaan, als u dat wilt. Dit leidt tot lagere maandlasten voor uw huishouden en voorkomt bovendien dat u voor elke aparte installatie een andere onderhoudsmonteur moet bellen voor onderhoud.

Om duurzame installaties steeds betaalbaarder te maken zullen wij onze technische oplossingen en concepten steeds verder gaan industrialiseren. Dit doen wij onder andere door 75% van de techniek reeds af , direct vanuit de fabriek, op de projecten aan te gaan leveren. Grootste voordelen hierbij zijn dat de arbeid en kans op faalkosten op projecten sterk afneemt. Maar vooral het schaalbaar maken van oplossingen zal gaan bijdragen in een sterke prijsreductie van aardgasloze oplossingen voor bewoners.

Hierbij hebben we de hulp van onze opdrachtgevers natuurlijk hard nodig. Want momenteel bedenken we als bouwpartners en specialisten allemaal nog net een ander hoekje, schachtje of technisch hokje in 90% dezelfde type woningen en appartementen! Dit vinden wij zonden, omdat het de uitvoeringen van duurzame oplossingen enorm vertraagd! Wij zorgen voor een oplossing die in elk gebouw haalbaar is, een vroege inbreng en kritisch mogen meedenken in de plannen is dan wel noodzakelijk!

Naast het foutieve idee dat alleen warmtepompen onze bebouwde omgeving aardgasloos kunnen maken is het natuurlijk ook van groot belang om andere vormen van energie opweksystemen en technieken goed te volgen, want er zijn erg veel interessante pilots en test producten en concepten in ontwikkeling. Denk hierbij aan synthetisch gas en waterstof maar ook aan bijvoorbeeld community sharing van collectieve warmtebronnen. 

Uiteraard jagen wij deze ontwikkelingen aan, intiëren samen met u graag ook gebiedspecifieke pilots en waar interessant zullen wij deze ook zeker adopteren in onze standaard-concepten.

Een aantal tips

We geven u alvast een aantal tips mee  voor het ontwikkelen van een duurzame leefomgeving. En uiteraard wisselen we graag onze gedachten met u uit!

  • Betrek een goede kennispartner bij uw plannen, iemand die gedurende de gehele levensduur wil instaan voor AL hetgeen geadviseerd en gerealiseerd wordt; .
  • Blijf denken vanuit Trias Energetica (niet alleen als modewoord). Zet alleen complexe techniek in waar nodig.
  • Kies een integrale benadering waarbij de techniek niet het ondergeschoven kindje wordt maar juist helpt om duurzaam wooncomfort te bereiken;
  • Neem Total Cost of Ownership mee in uw integrale business case, wij rekenen graag met u mee;.
  • Help oplossingen schaalbaar te maken, door te denken in grote schaal, grote volumes, en uitdagende ambitieuze opdrachten te verstrekken.