KANTOORRUIMTE VAN MARKTHOF COMPLEX IN DEN HAAG GETRANSFORMEERD IN 16 APPARTEMENTEN

21 dec 2017

Het voormalige Markthof Complex in het centrum van Den Haag is gerenoveerd en getransformeerd van een kantoorfunctie naar zestien appartementen.

Comfort Partners heeft in dit project het installatiewerk verzorgd voor J.P. van Eesteren. Het vervangen en verplaatsen van het leidingwerk was een uitdagende opdracht. De afsluiters van de warmte-installaties van de verdiepingen twee tot en met zes bevonden zich op de eerste verdieping, boven het stucplafond in de te realiseren appartementen. Er is voor gekozen om deze afsluiters en het bijbehorende leidingwerk te verplaatsen naar de centrale hal.

De volledige rioleringsinstallatie is over de vloer versleept naar de bestaande schachten. Wat betekent dat de bestaande aansluitingen zijn gebruikt, maar de leidingen een andere route hebben gekregen. Hierna is er een laag schuimbeton en een anhydrietvloer over gestort. Het schuimbeton kwam ruim 25 centimeter omhoog en zorgde ervoor dat ook de leidingen van deze installatie goed weggewerkt zijn.

De warmte-installatie werd in de winter verplaatst en moest voor de verdiepingen twee tot en met zes tijdelijk worden afgesloten. Om de overlast voor de bewoners van die bestaande woonlagen zoveel mogelijk te beperken, is hier tijdens de uitvoering veel aandacht aan besteed. Er is een tijdelijke voorziening in het hoofdleidingwerk aangebracht. Dit zorgde ervoor dat de installatie niet per aansluiting geleegd hoefde te worden. Hierdoor kon de afsluitingstijd tot een minimum beperkt worden.

Bron tekst: JP van Eesteren