Eigenaarschap, de drie R's en Zeeuwse bluf

Erwin Berendsen: “Eigenaarschap, de drie R’s en Zeeuwse bluf”

22 okt 2018

John Daane, bestuursvoorzitter van de HZ, gaf het inspiratiestokje over aan Erwin Berendsen. Ik moet eerlijk zeggen blij te zijn met het internet, omdat ik snel kon “googlen” wie Erwin is en wat hij doet. Ik kende hem niet. Bijzonder. We leven immers in een kleine provincie en als ik aan John vraag het stokje door te geven aan een inspirerende en succesvolle leider/ondernemer uit Zeeland en hij komt met een naam die ik niet ken vraag ik mij natuurlijk af waarom John het stokje aan deze man doorgeeft. Al snel tijdens het gesprek blijkt waarom!

We spreken af bij mij op kantoor en een gesprek van ruim twee uur vliegt voorbij. Bevlogen, nuchter en authentiek zijn de woorden die bij mij het eerste opkomen als ik Erwin na het gesprek zou moeten beschrijven. “Keep it simpel” is een uitspraak van Erwin die veel over hem duidelijk maakt. Tegelijkertijd is dat wel bijzonder. Erwin is immers statutair directeur van een installatiebedrijf met ruim 400 medewerkers en werkt dus in een branche waar de ontwikkelingen en technische innovatie sneller gaan dan ooit. Hoe houd je dan zaken simpel? Genoeg voer voor een inspirerend gesprek!

Calimero of Zeeuwse bluf

Het hoofdkantoor van Comfort Partners is gelegen in Gouda. Erwin is een geboren en getogen Zeeuw en is na een periode directeur geweest te zijn van Wolter en Dros te Heinkenszand de provincie uitgevlogen om directeur te worden bij Comfort Partners. Waarom deze keuze? Waarom Zeeland verlaten? Wat is er anders buiten Zeeland? Dit zijn vragen die ik gelijk op Erwin afvuur. Heel duidelijk is Erwin dat hij voor zijn persoonlijke groei buiten Zeeland wilde gaan werken. Bij Comfort Partners kreeg hij de kans om niet alleen ondernemend te zijn maar ook ondernemer te worden. Is dat een verschil? Zeker! Het waakvlammetje wat brandde in Erwin ontwaakte en vol gas is hij gegaan voor deze uitdaging. Het (onbewuste) besef echt volledig eindverantwoordelijk te zijn maakt zeker een verschil. Opmerkelijk is dat Erwin zeer positief praat over zijn Zeeuwse roots. Waar vaak kleinerend gesproken wordt over Zeeland en het ondernemerschap, is Erwin juist zeer positief. De normen en waarden die echt nog leven in Zeeland, zijn zeer gewenst buiten de provincie! De arbeidsethos in onze mooie provincie is echt onderscheidend. Zeeland moet van het Calimero gevoel af en mag gerust beseffen dat ze veel te bieden heeft. Een beetje meer Zeeuwse bluf is dus echt op zijn plaats!

Eigenaarschap

Als we spreken over ondernemerschap haalt Erwin er twee sporthelden bij: Rico Verhoeven en Jeffrey Herlings. Als Rico een fout maakt, krijgt hij een enorme klap. Hij moet dus wel verantwoordelijkheid nemen voor zijn gedrag, want het gevolg voelt hij direct. Over Jeffrey Herlings zegt Erwin dat deze een van de meest onderschatte sporters is van Nederland. Al jaren rijdt hij mee in de wereldtop van het motorcrossen. Alles moet kloppen om op dat niveau te kunnen acteren. Fysiek, mentaal en mechanisch. En Jeffrey weet dat dus jaar in jaar uit voor elkaar te krijgen. Erwin is zelf een fervent motorcrosser geweest dus logisch dat een inspiratiefiguur voor Erwin uit deze hoek komt. Hoe zorgt Erwin dat alles klopt binnen zijn bedrijf? Hoe gaat hij om met het ondernemerschap? De vorige functie als directeur bij Wolter en Dros betekende dat hij leiding gaf aan een bedrijf met één vestiging. Nu is hij statutair directeur en verantwoordelijk voor ruim 400 mensen die verspreid werken over meerdere vestigingen. Eigenlijk wordt het juist eenvoudiger als je meer mensen hebt en meerdere vestigingen, geeft Erwin aan. Bij Wolter en Dros had je gevoel bij iedereen. Nu kan dat niet meer. De afstand wordt groter naar de mensen. Je moet meer delegeren. Blijkbaar gaat Erwin dat gemakkelijk af. Verantwoordelijkheid nemen en vervolgens loslaten blijkt goed te passen bij Erwin. Erwin is iemand die duidelijk is en dit ook vraagt van zijn mensen. Zorg goed voor je mensen is uiteraard van groot belang. Zorg dat je mensen gefaciliteerd worden en speel zelf ook een faciliterende rol om die mensen excellent werk te kunnen laten leveren. Laat ze geen excuus hebben om minder werk te leveren. Zorg voor de middelen dat zij volledig eigenaarschap kunnen nemen over het werk. Hoe logisch, hoe simpel, maar in de praktijk kom ik echt nog weinig bedrijven tegen die hier een strategisch plan voor hebben. Bij Comfort Partners dus wel. Geen winstmaximalisatie voor de korte termijn maar vormend zijn naar de toekomst is het devies!

Dankbaarheid voor tegenslag

Ogenschijnlijk gaat Erwin het leven gemakkelijk af. Relaxed zit Erwin in zijn fauteuil bij ons op kantoor en praat eenvoudig over diverse onderwerpen. Toch zat nog niet zo lang geleden Erwin in een zware periode. In 2015 overleed zijn vader, 2 andere familieleden en 2 goede kennissen Zijn moeder onderging een ingrijpende operatie. En of dat nog niet genoeg was is ook zijn huwelijk in dat jaar gestrand. Hoeveel kan je als mens hebben? De onverzettelijkheid die er al van jongs af aan bij Erwin in zit, heeft gezorgd dat Erwin zelfs sterker uit deze periode is gekomen. Natuurlijk was het een zwaar jaar. Uitgerekend in 2015 werd Erwin directeur bij Comfort Partners. En toch heeft hij het gered. Drie jaar later kijkt Erwin met een bijzonder gevoel terug op deze periode. Naast onverzettelijkheid is er bij Erwin het besef dat zware tijden nodig zijn om te groeien. Natuurlijk is de periode zelf zwaar, maar met het besef dat je er beter uit komt kan veel overwonnen worden. Na zo’n periode weet je wie je echte vrienden zijn, je leert jezelf nog beter kennen en het zorgt voor bewustwording om te genieten van de mooie dingen. Bewust is een kenmerkend woord voor Erwin. Erwin leeft heel bewust om later geen spijt te hebben. Een grap maken we over het wel of niet maken van een bucket list. Natuurlijk niet, zegt Erwin. Of je overlijdt en hebt nog een heleboel onafgeronde zaken of je hebt je lijst klaar en bent nog niet dood. Leef met de dag, luister naar je gevoel en handel er ook naar. Zorg voor een goede balans, weet wat je leuk vindt om te doen en delegeer de rest, wees vitaal en geniet vooral. Op deze manier zal je nooit spijt hebben, want het bericht dat je einde komt, kan sneller komen dan je denkt. Helaas kennen we allemaal genoeg voorbeelden. Zorg dan dat je geen spijt hebt van de dingen die je niet hebt gedaan of gezegd. Neem dus 100% verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Prachtig en kenmerkend voor de persoon Erwin.

Trots

Waar ben je trots op? Wat zijn je mooiste projecten? Bescheidenheid siert de mens zegt men en dat geldt ook voor Erwin. Als ik de site bekijk van Comfort Partners en de filmpjes zie, word ik echt enthousiast. Betekenisvol wonen – betekenisvol werken….iedereen wil dat maar Erwin doet dat zelf en ook met zijn bedrijf. De wereld van morgen mooier maken is een belangrijke gedachte voor Erwin en het bedrijf. Er solliciteren mensen bij Comfort Partners met als reden de duurzame gedachte die er leeft bij Comfort Partners. Fantastisch toch! Trots is Erwin toch wel als hij spreekt over de samenwerking met BMW waarbij BMW hen benaderde om samen een format te maken voor de toekomst van mobiliteit en het project bij Ithaka te Goes. Een jaar na afronding van een project weer langs de mensen gaan die wonen en werken in het gebouw wat jij mede gerealiseerd hebt en dan horen en zien hoe ze het beleven. Zo belangrijk en leuk om te doen. Waarom doet niet ieder bouwbedrijf dit standaard? Zorg dat je trots bent op het werk wat je levert en het gevolg is plezier en uiteindelijk financieel resultaat. Betekent deze tijd forse groei voor jullie bedrijf? Liever niet is het opmerkelijke antwoord. Liever minder omzet en meer rendement. Liever projecten kiezen die volledig bij ons passen en vaker nee zeggen. De kracht van nee zeggen wordt ontzettend onderschat. Nee zeggen tegen niet volledig passende projecten en/of prijzen laat je kracht zien en toont aan dat je echt achter je visie staat. Logisch toch?!

Advies voor het MKB en de drie R's

Erwin ziet regelmatig dat de MKB ondernemer het zwaar heeft. Als advies geeft Erwin om wat “luier” te worden. Doe wat je leuk vindt en goed kan en besteed de rest uit. Als je geld beschikbaar hebt start dan met bijvoorbeeld de boekhouding en inkoop uit handen te geven. Focus je op je kwaliteiten en zorg dat je hiervoor energie hebt en dit met plezier doet. Rust, reinheid en regelmaat zijn daarbij cruciale woorden. Wees het voorbeeld voor je mensen en je klanten! Zorg dat je de beste versie van jezelf bent.

Hoe ziet de toekomst er eigenlijk uit? Moeten we ons druk maken om de robotisering en andere technische ontwikkelingen? Zeker niet! Technisch personeel is schaars waardoor het juist goed is als robots een deel van het werk kunnen overnemen. Maar deze ontwikkeling zorgt ook weer dat ander werk ontstaat. Zorg dat de juiste mindset aanwezig is om de dag van morgen een stukje beter te maken, zorg daarbij vooral voor jezelf en neem verantwoordelijkheid. Dan kunnen we uitkijken naar een prachtige dag van morgen.

Met veel plezier kijk ik terug op het gesprek met Erwin. Echt een voorbeeldfiguur en parel voor Zeeland. Uiteraard ook aan Erwin de vraag aan wie hij het inspiratiestokje door wilde geven en dat is geworden Erik Roland, directeur van Finsa. Ik kijk enorm uit naar de kennismaking en het gesprek met Erik.